Leergang tot Sociaal Energie Expert

Algemeen

MYEN – Leergang Sociaalenergie Expert is een leergang die door ondersteuning van de provincie Zuid-Holland is gerealiseerd. Deze leergang is bedoeld voor professionals bij verschillende organisaties zoals gemeenten, woningcorporaties, welzijnsorganisaties, vastgoedbezitters en -onderhoudsbedrijven. Het doel van de leergang is om deelnemers te voorzien van de juiste kennis en vaardigheden om de energietransitie op een sociaal-maatschappelijke manier te benaderen met een focus op de doelgroep die energiearmoede kent en moeilijk te bereiken is. 

De essentiële vraag die na afronding van de leergang beantwoord kan worden, luidt:“Hoe kan ik als professional actief bijdrage aan een meer inclusieve energietransitie zonder de volledige verantwoordelijkheid hiervoor bij de bewoners te leggen?”

top003

    Leerdoelen

  • Kennis en inzicht m.b.t. de technische en sociale kant van de energietransitie en energiearmoede
  • Kennis en inzicht m.b.t. de doelgroepen en de leefomgeving van de doelgroep
  • Energietransitie benaderen als een sociaal maatschappelijke opgave
  • Cultuursensitief werken
  • Eigen rol binnen de energietransitie kunnen pakken en het speelveld eromheen begrijpen
  • De juiste ingrediënten vinden en gebruiken voor het opstellen van een concreet projectplan
  • Oefenen en sparren met docenten die nog steeds actief zijn in de praktijk
  • Passende leeromgeving waarin we ervaringen delen met elkaar

Passend voor jou

Je werkt bij een gemeente, welzijnsorganisatie, vastgoedbezitter of vastgoedonderhoudsbedrijf en wilt de volgende stap maken in je ontwikkeling. Je bent betrokken bij de energietransitie en wilt graag een stap maken richting een sociaal maatschappelijke benadering van de energietransitie.

Leergang duur

De leergang duurt totaal 4 tot 6 maanden, bestaat uit verschillende onderdelen en zijn in groepsverband of 1 op 1. Daarnaast is er gedurende 6 maanden ook een digitaal platform waar gebruik van kan worden gemaakt. We starten de leergang met een individueel gesprek.

Modules

1. Inzicht in energietransitie en energiearmoede 2. Sociaaldomein vs energietransitie 3. Stakeholdersparticipatie 4. Bewonersparticipatie 5. Cultuursensitief werken 6. Praktijkopdracht

Praktijkopdracht

Tijdens de leergang breng je de opgedane kennis gelijk tot uitvoering in de praktijk in het werkveld als een sociaal energie expert door middel van een praktijkopdracht aan het einde van de leergang.

Leeromgeving

De leerlijnen zijn ontwikkeld door experts met uitgebreide praktijkervaring. De docenten anticiperen op de actuele situatie, putten uit de succesvolle en minder succesvolle projecten. Zij zorgen ervoor dat jij straks met een diploma en praktische tips op zak aan de slag kunt in de opgave van de energietransitie, zowel nu als in de komende jaren.

Certificaat

Elke deelnemer ontvangt na het afronden van de opleiding een cijfer wat uiteindelijk moet resulteren in een certificaat.

Advies nodig?

Wil je advies of deze opleiding bij je past? Bel naar 0681425493 of vul dit formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met je op.