Haagse wijken en energie besparen

DEN HAAG – Juist voor minima is energiebesparing interessant, maar die groep is het moeilijkst te bereiken. Daarom zet de provincie Zuid-Holland energiecoaches in om mensen in achterstandswijken duidelijk te maken dat ze veel te winnen hebben door zuinig aan te doen met energie.

‘Als je minder geld hebt en je kunt besparen op je energierekening levert dat relatief het meeste op’, legt gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) uit. De provincie steunt twaalf pilotprojecten van energiecoaches die in achterstandswijken de bewoners zelf benaderen. Hij komt poolshoogte nemen in de Schilderswijk in Den Haag waar de energie-ambassadeurs jongeren uit de wijk zijn die dezelfde taal spreken. Letterlijk, want veel inwoners zijn het Nederlands niet goed machtig.

‘Ze spreken de taal niet en als er een brief komt leest een van de kinderen die’, zegt Mohammed El Allaoui, één van de jonge ambassadeurs. ‘Daarom gaan wij langs de deur om mensen te vragen mee te doen. Energietransitie hoeft niet te beginnen met zonnepanelen. Als je tien minuten korter doucht, doe je al mee.’

Deel dit artikel via uw social media:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
Email